Teoria cyklu koniunkturalnego a polityka monetarna.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na stronie wina. Wina mają na dodatek nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym skutkiem fermentacji, lecz hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.
2. Poradnik
3. Zobacz więcej
4. Sprawdź tutaj
5. Zobacz teraz